William & Mary

premiere: 19 juli 2012 (France), 6 Februari 2013 (NEDERLAND)

[Not a valid template]

In de zeventiende eeuw werd een Nederlandse stadhouder koning van Engeland: Willem Hendrik oftewel William III. Met zijn vrouw Mary was hij het staatshoofd van de eerste parlementaire monarchie ter wereld. Zijn hele leven stond in het teken van het herstellen van het Europese machtsevenwicht, wat door de machtige koning Louis XIV van Frankrijk in ernstig gevaar was gebracht. 

Het Europa in de tweede helft van de zeventiende eeuw werd verscheurd door godsdiensttwisten: een van de redenen waarom de protestantse (want Anglicaanse) Engelsen niet hun katholieke kroonopvolger Charles II op de troon wilden, maar liever de man van de dochter van Charles I (Mary Stuart II): de in de leer van Calvijn opgevoede Willem III. Met andere woorden: een bijzonder ingewikkeld koningsdrama in een tijd waarin de koningen steeds minder macht kregen…

De hofcomponist van William & Mary, Henry Purcell, heeft meerdere stukken ter meerdere eer en glorie van beide monarchen gecomponeerd. De Birthday Odes voor Mary en Anthems waarin de heldhaftig van de Nederlandse “King Billy” wordt bezongen. Barokopera Amsterdam brengt deze prachtige stukken samen in een nieuwe programma. Een kleine geschiedenisles waarin de schitterende muziek van de “Orpheus Brittanica” een prominente plaats krijgt.

in de pers

http://www.bachtrack.com/review-barokopera-amsterdam-purcell-gala-2